Baarn en Zeist als eerste gemeentes voorzien van vernieuwde Toeristische Overstappunten

Eerder werden de eerste vernieuwde informatiezuilen al onthuld bij Slot Zeist en Kasteel Groeneveld in Baarn, maar nu zijn in de gemeente Baarn en Zeist alle informatiezuilen vernieuwd die bij de verschillende Toeristische Overstappunten (TOP’s) staan. Door het nieuwe uiterlijk hebben deze TOP's niet alleen een eenduidige uitstraling gekregen, maar ook meer attentiewaarde, een actualisatie van de routes en QR-codes voor het eenvoudig raadplegen van meer informatie.

In de provincie Utrecht zijn in totaal 48 Toeristische Overstappunten. De locaties worden als startpunt aanbevolen door de centrale ligging en bereikbaarheid, parkeervoorziening, horeca, informatie en faciliteiten als oplaadmogelijkheden voor e-bikes. De TOP’s sluiten aan op de provinciale bewegwijzerde routenetwerken voor fietsen, wandelen en varen. Met al deze voorzieningen is een TOP een goed startpunt voor iedereen die er graag op uit gaat.

Aantrekkelijker voor recreanten
Walter van Dijk, wethouder toerisme van de gemeente Zeist, is blij met de vernieuwing: “De nieuwe TOP’s zijn een prima startpunt voor bezoekers van Zeist om ons groen, onze vele monumenten en ons gezellige centrum te ontdekken. Wandelend of op de fiets zie je het meest!”. Zijn collega-wethouder Hugo Prakke van de gemeente Baarn vult aan: “Fantastisch dat alle TOP’s in de regio er hetzelfde uitzien en herkenbaar zijn. Belangrijk is daarbij dat er ruimte is voor de eigen lokale identiteit van Vorstelijk Baarn, dat helpt om de bezoeker er op te wijzen dat ook ons gezellige centrum een bezoek waard is.”

De vernieuwde TOP's zijn in Zeist te vinden bij 't Jagershuys, het Beauforthuis en Slot Zeist. In Baarn zijn de nieuwe informatiezuilen te bezichtigen bij Paleis Soestdijk, De Kuil van Drakensteyn, 't Hooge Erf, De Generaal en Kasteel Groeneveld.

Toekomstplannen
De provincie Utrecht en het Routebureau Utrecht werken in de hele provincie aan de verbetering van de TOP’s door informatie te actualiseren, aansluiting op routenetwerken te herzien en de TOP’s meer onder de aandacht te brengen van inwoners en bezoekers. Ook vraagt het om een bredere visie op de rol en de samenhang van de verschillende Toeristische Overstappunten, Groene Entrees, OV-locaties en andere startpunten. Dit wordt gedurende 2023 verder opgepakt in samenwerking met gemeenten, terreinbeherende organisaties, landgoedeigenaren, marketingorganisaties, ondernemers en andere betrokkenen.

De vernieuwde TOP’s in Zeist en Baarn werden in samenwerking met Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug en Vallei gerealiseerd. Het is een goede eerste stap voor de verbetering van andere TOP’s op de Utrechtse Heuvelrug, en vervolgens de andere Toeristische Overstappunten in de provincie Utrecht.

Voor een overzicht van alle TOP's in de provincie Utrecht: www.routesinutrecht.nl