Opening Toeristisch Seizoen 2024

Op 5 april trapten we samen met ons netwerk van provincie, gemeenten, partners, ondernemers en stakeholders het toeristisch seizoen af tijdens de voorjaarsbijeenkomst Opening Toeristisch Seizoen. De bijeenkomst stond in het teken van ‘de waarde van wandelen’ en de realisatie van het wandelroutenetwerk Utrecht-Oost en vond plaats bij Kontakt der Kontinenten in Soest.

Wandelen als vrijetijdsbesteding
Wandelen als vrijetijdsbesteding is populairder dan ooit en de regio heeft de inwoners en bezoekers veel wandelmogelijkheden te bieden. In 2024 wordt door de Provincie Utrecht en het Routebureau Utrecht een nieuw bewegwijzerd wandelroutenetwerk van ruim 1.000 kilometer gerealiseerd. Tijdens het event vertelde Jeroen van Noort (Routebureau Utrecht) over dit grote project, lichtte Ankie van Dijk (Directeur Wandelnet) toe waarom dit zo belangrijk is en gingen we in gesprek met een panel bestaande uit Tinco Lycklama (domeintrekker Collectief Natuurinclusief) Ankie van Dijk en Eelco Stienstra (parkmanager RCN het Grote Bos). Robbert Schuurmans (directeur Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei) blikte kort terug op het voorgaande toeristische seizoen en vertelde over de prognoses en plannen voor 2024. Dagvoorzitter Daan Warnas, wist de verhalen mooi aan elkaar te verbinden en de gesprekken goed op gang te brengen.

Bezoekers weten Heuvelrug en Vallei in grote aantallen te vinden
Het netwerkevent vond plaats in Soest, waar iedereen welkom werd geheten door Karin Scholten, wethouder bij gemeente Soest. Wethouder Scholten vertelde het publiek over het belang van wandelen in de gemeente en al het moois wat de gemeente te bieden heeft aan recreanten en toeristen. Robbert Schuurmans, directeur RBT Heuvelrug & Vallei: “RBT Heuvelrug & Vallei kijkt met een positieve en optimistische blik vooruit naar het komend toeristisch seizoen 2024. Het herstel van de gastvrijheidssector in ons gebied heeft zich ook in 2023 verder doorgezet. Bezoekers uit binnen- en buitenland weten de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei weer in grote aantallen te vinden. Een florerende gastvrijheidssector draagt bij aan een duurzame bezoekerseconomie in ons gebied waarbij recreatie, toerisme en natuur op een goede manier hand in hand gaan.” RBT Heuvelrug & Vallei zet zich samen met haar partners in om al het moois dat de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei te bieden heeft onder de aandacht te brengen van zowel bewoners als bezoekers van de regio.

We hebben veel te bieden
Gedeputeerde Rob van Muilekom:”We hebben als provincie onze inwoners en bezoekers veel te bieden qua landschappen en natuur, maar zeker ook op het gebied van cultuur en erfgoed is veel te beleven. En vergeet onze UNESCO werelderfgoederen, zoals de Hollandse Waterlinies en de Neder-Germaanse Limes niet. We willen dat iedereen daar optimaal van kan genieten en dat het goed toegankelijk is. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de bereikbaarheid goed is en dat er aantrekkelijke routes en paden worden aangelegd. Verder is het ook fijn om langs de routes over goede horeca te beschikken en aantrekkelijke overnachtingsmogelijkheden in de buurt als je langer wilt verblijven.”

Aan het eind van de bijeenkomst werd geproost met Heuvelrug Blond Bier. Dit bier van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en Bird Brewery is een streekbier met uitsluitend naturlijke ingrediënten. Een gedeelte van de opbrengst van het bier gaat naar het Nationaal Park Fonds Utrechtse Heuvelrug, voor de bescherming van natuur, langschap en cultureel historisch erfgoed.