De waarde van wandelen

Een nieuw wandelroutenetwerk van ruim 1.000 km

De provincie Utrecht en het Routebureau Utrecht realiseren een nieuw wandelroutenetwerk in het oosten van de provincie. De ambitie is om hiermee te komen tot een volledig aaneengesloten wandelnetwerk in de hele provincie Utrecht. Tijdens de Opening Toeristisch Seizoen 2024 van het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei, werden de ontwikkelingen toegelicht.

Wandelnetwerk stimuleert wandelen
Wandelen is populairder dan ooit als vrijetijdsbesteding en de provincie Utrecht heeft de wandelaar veel mooie wandelroutes te bieden. Een eenduidig en duidelijk bewegwijzerd wandelnetwerk stimuleert het wandelen en zorgt ervoor dat bezoekers en inwoners gemakkelijker de omgeving gaan verkennen. Dit draagt bij aan de gezondheid, de leefomgeving en de lokale economie. Een duidelijke wandelstructuur biedt bovendien sturing aan bezoekersstromen en kan hiermee bijdragen aan duurzame spreiding en balans in de natuurgebieden.

“Het nieuwe wandelroutenetwerk van ruim 1.000 km verbindt straks met eenduidige bewegwijzering de plaatsen, natuur- en recreatiegebieden en bezienswaardigheden via de mooiste wandelpaden aan elkaar. Het eenvoudige systeem van wandelknooppunten biedt hiermee comfortabel wandelplezier voor onze inwoners en bezoekers." Jeroen van Noort, Manager Routebureau Utrecht.

De waarde van wandelen
Dat wandelen belangrijk is, blijkt uit cijfers van onder andere organisatie Wandelnet. In 2021 maakte tweederde van alle Nederlanders een wandeling van tussen de 5 en 10 kilometer, gemiddeld 57 keer per jaar. Bijna alle wandelaars voelen zicht tijdens het wandelen ontspannen, positief en gelukkig. Daarnaast is het algemeen bekend dat wandelen positieve invloed heeft op de mentale én fysieke gezondheid. Naast de positieve invloed op de wandelaar zelf, heeft wandelen ook een economische waarde. Nederlanders gaven in 2018 in totaal 766 miljoen euro uit aan recreatieve wandelingen van een uur of langer (inclusief reistijd) en nog eens 197 miljoen euro aan wandelsportactiviteiten. Dit is exclusief de uitgaven aan vervoer (833 miljoen) en parkeren (259 miljoen).

Wandelen op de Heuvelrug
De vraag naar wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug is groot. De VVV’s en VVV-informatiepunten krijgen regelmatig de vraag naar mooie routes door de groene regio. Hoewel er diverse bewegwijzerde routes worden aangeboden, is er ook vaak vraag naar wandelknooppunten. Robbert Schuurmans, directeur Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei “De wandelknooppunten zijn erg belangrijk voor onze regio. Een duidelijk bewegwijzerd wandelnetwerk verhoogt de kwaliteit van de routes en van de Heuvelrug als wandelgebied. Daarnaast helpt het de regio met het beschermen van de natuur, het positioneren van de regio als belangrijk wandelgebied het verhogen van de economische waarde.”